Stacks Image 2576

Like en volg ons op Facebook en LinkedIn!

    

Stacks Image p329540_n3
Stacks Image p329540_n6
Stacks Image p329540_n9
Stacks Image p329540_n12

Nieuws

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Werkt!Wijchen?  Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrieven. Dat kan via het formulier op deze pagina.

Deel

Deel deze pagina via email of Facebook:

Nieuws

De nieuwsberichten uit 2019 vindt u op deze pagina. Ouder nieuws van HetWerkt!Wijchen is opgesplitst in Nieuwsarchieven van 2018, 2017, 2016, 2015 en 2013-2014.

Aanmelden nieuwsbrief
* verplicht

Bekijk onze nieuwsbrieven

 • 16 april 2019

  Conclusies themaweek “Werk! In Uitvoering”

  Door Iris Stevens

  Vol trots kijken wij terug op de themaweek “Werk! In Uitvoering” van eind januari. Tijdens deze themaweek ging het bestuur van HetWerkt!Wijchen, in gesprek met veel professionals en ervaringsdeskundigen. Ieder dagdeel in deze week is één van de volgende actuele maatschappelijke thema’s gespreksonderwerp geweest:

  · Arbeidsmarkttoeleiding
  · Laaggeletterdheid
  · Schuldenproblematiek
  · Armoede
  |· Gezondheid
  · Vrijwilligerswerk

  Adriënne Hoogstraaten en Sibert van Gaal, trekkers van dit project, presenteerden de conclusies uit de week tijdens HetWerkt!Café. Zij vertelden zij deze week ervaarden: intensief, indrukwekkend, af en toe vol verbazing en dankbaar voor de openheid en medewerking van alle betrokkenen. Hierdoor hebben wij waardevolle informatie gekregen en punten ter verbetering voor verschillende instanties.

  Tijdens de presentatie was er ruimte om mee te praten, vragen te stellen en aanvullingen te geven. We hebben deze ochtend waardevolle en bruikbare tips meegekregen waarvoor wij de aanwezigen bedanken.

  Met de Gemeente Wijchen en de andere instanties is afgesproken dat gedurende het eerste jaar elke drie maanden een evaluatie plaatsvindt.

  Gevraagd wordt:
  - Heb je het rapport ontvangen en heb je nog op- of aanmerkingen?
  - Heb je al ideeën in de praktijk uitgevoerd?
  - Zijn er ideeën die niet uitvoerbaar zijn en waarom niet?

  Deze vragen worden ook aan de wethouder Nick Derks voorgelegd.

  Het hele rapport is digitaal op te vragen bij het secretariaat door een mail te sturen naar secretaris@hetwerktwijchen.nl

 • Op 16 maart mochten wij 500 euro in ontvangst nemen van VRAAG EN AANBOD in Wijchen. Wij zijn hier hartstikke blij mee en gaan hier iets moois mee doen!

 • 5 februari 2019

  Budgetcoaching door woningcorporatie Talis

  Door Iris Stevens

  Wist jij dat woningcorporatie Talis zich ook inzet voor huurders met financiële problemen? Jazeker. Marlies van Dijk (incassoconsulent)en Ferdau Dozeman (wijkadviseur in Wijchen) vertelden wat zij kunnen betekenen voor deze groep huurders. Zij hebben veel contact met huurders. En kunnen dus snel opmerken dat iemand (financiële) problemen heeft.

  Talis zoekt sinds kort proactief haar huurders op door wekelijks op verschillende locaties in Wijchen open spreekuren te houden. En ze is 2 dagdelen per week bereikbaar in het Huis van de Gemeente. Als blijkt dat een huurder (budget)hulp kan gebruiken, gaat Talis snel een persoonlijk gesprek aan. Een lange wachttijd is dus niet aan de orde.

  Sinds enkele jaren heeft Talis een verscherpt incassobeleid om huurachterstanden terug te dringen en te voorkomen. Dit heeft al positieve resultaten opgeleverd zodat huurders minder snel in financiële problemen komen, huurders sneller uit de schulden zijn of een goed vervolgtraject aangeboden krijgen. Talis werkt hierbij nauw samen met de gemeente en verschillende instanties. Door de samenwerking op te zoeken met hulpverleners en andere instanties (o.a. Bindkracht10 en Fibon, beide ook aanwezig vanochtend) maken zij zich gezamenlijk sterker met als doel hun huurders nog beter van dienst te kunnen zijn. Ook maken ze gebruik van externe budgetcoaches. Deze onafhankelijke coach begeleidt een huurder tijdelijk. De coach gaat samen met de huurder op zoek naar de mogelijke oorzaken waardoor betalingsproblemen zijn ontstaan. Samen stellen ze een plan op om weer overzicht te krijgen. De huurder blijft zelf verantwoordelijk voor en de baas over zijn eigen financiën.

  Bijzonder tijdens deze bijeenkomst was dat sommige bezoekers het gesprek aan durfden te gaan over hun persoonlijke situatie en waar zij zelf tegenaan lopen. Wij waarderen dit enorm.

  Contact en links
  Mocht je naar aanleiding van dit onderwerp meer informatie willen of een (vermoedelijke) situatie willen melden? Neem dan contact op met Talis via telefoonnummer(024) 352 39 11 of neem een kijkje op de volgende websites:

  WoningcorporatieTalis
  Hulp bij financiële problemen
  Financieelbeheer 55+

  Marlies en Ferdau, hartelijk dank voor jullie inzet en openheid. Natuurlijk danken wij ook onze vaste bezoekers en de nieuwkomers voor hun aanwezigheid en inbreng.

 • 28 januari 2019

  We hebben wat te vieren!

  Door Iris Stevens

  Stichting HetWerkt!Wijchen bestaat 5 jaar en dat vieren wij! Maandag 28 januari werd de Raadszaal in het kasteel omgetoverd voor een feestelijke bijeenkomst. Naast het vijfjarig bestaan kregen nog twee belangrijke thema’s de aandacht: de themaweek Werk! In Uitvoering en de uitreiking van het boekje Goed beslagen ten ijs.

  Vijfjarig bestaan
  Na een warm welkom aan de genodigden vertelde secretaris Elly Hendriks- de Bruijn over het ontstaan van de stichting HetWerkt!Wijchen. In september 2013 ontstond het idee vanuit Sibert van Gaal om meer te doen voor werkzoekenden in de Gemeente Wijchen. Hij verzamelde werkzoekenden om zich heen om ideeën uit te wisselen. Na veel met elkaar gesproken te hebben en andere soortgelijke groepen te hebben bezocht was de stichting op 31 januari 2014 een feit. Deze stichting voor en door werkzoekenden wilde uniek zijn. Naast het verbeteren van de arbeidspositie wilden zij zich ook inzetten voor het welzijn van de werkzoekenden. “Wij hebben geen werk, bij ons moet niets. Nee, wij stimuleren en enthousiasmeren de mensen. Het welzijn staat voorop. Mensen hebben al genoeg aan hun hoofd”, aldus Elly.

  Natuurlijk was deze ochtend ook het moment om successen van de stichting te delen. Wist u bijvoorbeeld dat we op 21 maart van dit jaar voor de 4e keer een vacaturemarkt organiseren? Afgelopen jaren werd deze bezocht door ongeveer 400 bezoekers. Ook hebben we iedere twee weken een inloopcafé waar je op een laagdrempelige manier andere werkzoekenden ontmoet. We maken gebruik van een gastspreker die ons wat vertelt over een onderwerp dat aansluit op de hoofdthema’s welzijn en profilering voor de arbeidsmarkt.

  Themaweek Werk! In Uitvoering
  In projectvorm pakken we bepaalde onderwerpen ook groter aan. Het vijfjarig jubileum zagen wij als mooie aanleiding om een themaweek op te zetten. Hoe mooi zou het zijn als mensen, die afhankelijk zijn van instanties, benaderd worden vanuit hun persoonlijke situatie en niet vanuit wet- en regelgeving? Dit zou veel zorgen, slapeloze nachten, agressie maar ook ziektes kunnen voorkomen. Hierdoor komen mensen lekkerder in hun vel te zitten en verhogen de kans op een baan.

  Adriënne Hoogstraten (Coördinator projecten) en Sibert van Gaal hebben voor deze themaweek verschillende instanties en ervaringsdeskundigen samen weten te brengen. Het doel is om inzicht te krijgen in knelpunten en oplossingen te bedenken die snel en makkelijk uit te voeren zijn. De onderwerpen die deze week centraal staan zijn

  · Begeleiden naar de arbeidsmarkt
  · Laaggeletterdheid
  · Schuldenproblematiek
  · Armoede
  · Gezondheid

  Tijdens de themaweek werden verschillende onderwerpen besproken met betrokkenen. Een deskundige notulist en gespreksleider zorgen voor een goede structuur en voor de vastlegging. Uiteindelijk worden de conclusies en acties anoniem gebundeld tot één verslag. Dit delen we met de verschillende instanties, waaronder de gemeente. Door de grote betrokkenheid van al deze partijen verwachten wij dat zij ook daadwerkelijk aan de slag gaan met onze acties. Deze week met de toepasselijke naam Werk! In Uitvoering, zien we dan ook als het begin van een actieplan. Als stichting zullen we dit blijven volgen.

  Goed beslagen ten ijs

  Als laatste werd het boekje ‘Goed beslagen ten ijs’ overhandigd aan Wethouder Nick Derks. Voordat Nick het boekje in ontvangst nam vertelde Julia Arnscheid over het ontstaan van het boekje. Julia is voormalig bestuurslid van de stichting en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan dit boekje. Goed beslagen ten ijs is een vervolg op het eerste boekje Mijn verhaal helpt waarin werkzoekenden hun verhaal en ervaringen hebben gedeeld om zo anderen te kunnen helpen.

  In deze tweede editie delen bedrijven en werkbemiddelende organisaties, hun ervaringen op het gebied van sollicitaties. Hun tips gaan verder dan de gebruikelijke rijtjes van wat wel en wat níet te doen. Met sprekende voorbeelden vertellen zij waar zij op letten in brieven, cv’s en sollicitaties. Het boekje geeft daarmee inzicht in wat hen beweegt een sollicitant wel of juist niet uit te nodigen voor een gesprek.

  Volgens Julia is de kracht van HetWerkt!Wijchen dat er gesproken wordt mét werkzoekenden en niet óver werkzoekenden. Deze boekjes, de themaweek en het feit dat rekening gehouden wordt met bijvoorbeeld laaggeletterden zijn hier voorbeelden van. Trots zijn wij dan ook dat de provincie geld investeert zodat ons boekje ook uitgegeven gaat worden in een versie voor laaggeletterden waar deze doelgroep zelf aan meeschrijft.

  Het voorwoord is op een luchtige manier en met een knipoog geschreven door Kees Strooker. Tijdens deze jubileumviering heeft Kees zijn voorwoord voorgedragen onder begeleiding van saxofonist Peter van Halder.

  Wethouder Nick Derks
  Tenslotte werd het tijd om Nick het eerste exemplaar te overhandigen. Nick vertelde ook over zijn persoonlijke tegenslagen en vervolgens blijdschap in zijn proces op zoek naar een baan. Ook liet hij blijken trots te zijn op hetgeen wat wij hebben bereikt in de afgelopen jaren. Hij zei goud in handen te hebben met ons als stichting. Hiermee heeft Nick ons veel vertrouwen gegeven dat wij op de juiste weg zijn en hij zeker medewerking zal geven met het bereiken van onze doelen. Wat zijn wij blij met zo’n wethouder!

  Op de foto v.l.n.r.: Elly Hendriks-de Bruin, Sibert van Gaal, Adriënne Hoogstraaten, Iris Stevens, Nick Derks, José Broekman (afwezig Jolanda Toonen)

  Foto door Dick Vogelzang (HDV-Productions)

 • 22 januari 2019

  Mee blijven doen!

  Door Iris Stevens

  Mee blijven doen, dat wil toch iedereen? Maar, hoe doe je mee in de maatschappij als je moeite hebt met lezen, schrijven, rekenen of computervaardigheden? Mia Pouwels, docent van ROC Nijmegen, gaf ons hierover een boeiende presentatie.

  1 op de 10
  Uit cijfers blijkt dat 1 op de 10 jongeren school verlaat met een taalachterstand. Vaak wordt gedacht dat het vooral de allochtone mensen zijn die moeite hebben met onze taal. Niks is helaas minder waar. Zo’n 2,5 miljoen mensen boven de 18 jaar in Nederland ervaart problemen met taal of de computer. Het zijn juist de autochtonen die hier vaak niet voor uit durven te komen. De verhouding binnen deze 2,5 miljoen is daarom 33% allochtonen en 67% autochtonen. Deze mensen bevinden zich overal in de maatschappij, ongeacht opleidingsniveau. Het is vooral de schaamte waar zij mee leven. Daarom vinden zij het moeilijk dit bespreekbaar te maken en een weg te zoeken om hun vaardigheden te verbeteren.

  De praktijk
  Overal in het dagelijkse leven hebben we te maken met lezen, schrijven, rekenen en computeren. Stel, je wilt vanuit Wijchen met de trein. Hoe vanzelfsprekend is het om een kaartje te kopen, te weten op welk spoor jouw trein komt en op welke tijd? Ook rekenen we uit hoe laat we van huis gaan om op tijd op het station te zijn. Logisch toch? Nou nee, niet voor iedereen.

  Er zijn tal van dagelijkse voorbeelden waar mensen mee worstelen. Dit levert naast schaamte ook ongemak, frustraties en soms zelfs gevaarlijke situaties op. Snap jij die veiligheidsinstructie op jouw werk of de bijsluiter van jouw medicijnen? Het gaat daarom niet alleen om het niet (goed) kunnen lezen maar ook het begrijpen wat er staat.

  Taalambassadeur
  Mia had taalambassadeur Linda (28) meegenomen. Linda vertelde dat zij op school wel heeft leren lezen maar het begrijpend lezen was voor haar moeilijk. Hierdoor kwam ze vaak voor nare en onverwachte situaties te staan.

  Iedereen werd gegrepen door het verhaal van Linda. Door de problemen met het begrijpend lezen, dyslexie en het pesten op de basis- en middelbare school is Linda vroegtijdig van school gegaan. De jaren op school stonden voor haar in het teken van overleven waardoor zij de lesstof nauwelijks oppikte.

  Tijdens een workshop over voorlezen, op de peuterspeelzaal van haar oudste zoon, hoorde Linda over de cursus Lezen en Schrijven voor Volwassenen. Dat was voor haar het moment om direct stappen te gaan nemen en zocht ze contact met ROC Nijmegen om daar lessen te gaan volgen. Dankbaar kijkt zij terug op deze periode en het feit dat ze nu zoveel meer zelfvertrouwen heeft gekregen in het lezen en zelfredzamer geworden is.

  Oorzaken
  Bij Linda was een niet erkende vorm van dyslexie in combinatie met pesten de oorzaak. Maar buiten dat, zijn er zoveel meer oorzaken waardoor de taal en computervaardigheden lastig kunnen zijn. Vaak is het een combinatie van verschillende factoren. Denk aan veelvuldig verzuim door ziekte of jongeren in een arm gezin, vaak zonder computer en boeken. Gezinnen waarin vooral een andere taal of dialect gesproken wordt. Tevens gaat tegenwoordig bijna alles digitaal. Er wordt niet alleen van ons verwacht dat we informatie kunnen opzoeken maar ook formulieren digitaal in kunnen vullen en bestellingen plaatsten of internet bankieren.

  Waar kan ik terecht?
  Gelukkig biedt het ROC hierin uitkomst voor volwassenen. In je eigen tempo, op je eigen niveau en in kleine groepen krijg jij les in schrijven, lezen, spelling, rekenen of computer, net wat jij nodig hebt. Kijk voor meer informatie op roc-nijmegen.nl, mail naar educatie@roc-nijmegen.nl of bel 024-8904024.

 • 8 januari 2019

  Stress uit, focus aan

  Door Iris Stevens


  Vol trots kijken wij terug op de grote opkomst tijdens de eerste bijeenkomst van HetWerkt! Café van dit jaar! Carla Jansen van Rosendaal nam ons mee in haar presentatie over hartcoherentie.

  Hartcoherentie is een stressreductiemethode waarbij stress gereduceerd kan worden binnen een minuut. Dit kan op iedere plek en ieder moment, dus ook tijdens het werk of tijdens een stressvolle situatie.

  Stress hebben we bewust en veelal onbewust. Vaak wordt het dus niet eens herkend en lijken je kwalen “erbij te horen”. Stress is een reactie van je lichaam dat zich in eerste instantie uit in het ritme van je hart. Hierop kun jij zelf invloed hebben door je te ontspannen en te letten op je ademhaling. Toch is dit volgens Carla niet het enige om blijvend je stress te verlagen.

  Verandering in je mindset is cruciaal om positief in het leven te staan. Natuurlijk ervaren we allemaal tegenslagen in ons leven, soms zelfs hele heftige. Deze pijn, woede of verdriet mogen er ook zijn. De vraag is wat je met die emoties doet, laat je ze lang de boventoon voeren of laat je ze los? Erken de emotie eerst, laat het toe, doorleef het even goed en laat het daarna los. Blijf hierin niet (te lang) hangen en probeer te leren van de situatie.

  Hartcoherentie in de praktijk
  Om zelf te ervaren wat ons stressniveau is, had Carla meetapparatuur meegenomen. Tijdens de presentatie werd één van de bezoekers aan de monitor geplaatst. Op het scherm konden wij meekijken wat haar hartslag was. Carla gaf hierover informatie en legde uit hoe je in de praktijk met behulp van een eenvoudige oefening je hartslag kunt beïnvloeden. Na het doen van deze oefening met de hele groep, was inderdaad zichtbaar op de computer hoe de hartslag totaal veranderde. Bijzonder was om op te merken voor de groepsleden hoe ze heel snel veel meer rust ervoeren hierdoor.

  Workshop 'Stress uit focus aan'

  Carla heeft aangeboden om een workshop van 4 uur over dit onderwerp te geven. De belangstelling hiervoor is groot en wij gaan hiervoor een datum prikken.

  Bedankt en tot de volgende keer
  Bedankt voor jullie aanwezigheid in deze grote getale. Uiteraard nodigen wij je ook weer uit voor de bijeenkomst op dinsdag 22 januari. Mia Pouwels van ROC Nijmegen is dan te gast om ons meer te vertellen over de dagelijkse impact op mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal, rekenen en computeren.

Nieuwsarchief

De nieuwsberichten uit 2019 vindt u op deze pagina. Ouder nieuws van HetWerkt!Wijchen is opgesplitst in Nieuwsarchieven van 2018, 2017, 2016, 2015 en 2013-2014.