Stacks Image 2576

Like en volg ons op Facebook en LinkedIn!

    

Stacks Image p329545_n3
Stacks Image p329545_n6
Stacks Image p329545_n9
Stacks Image p329545_n12

Nieuwsarchief 2015

Op deze pagina treft u het Nieuws uit 2015 aan. Ouder nieuws van HetWerkt!Wijchen vindt u hier. En meer recente berichten op Nieuws 2018, Nieuwsarchief 2017 of Nieuwsarchief 2016.
16 mei 2017

Titel

Door Marijke Hofman
Op deze ochtend neemt Dorien te Pas (ook bekend als Doerien) van “Todo naar Tada” ons mee naar buiten. Het is goed wandel- en gespreksweer. Na een korte voorstelronde voor degenen die dat willen, geeft Dorien ons de buitenopdracht.

Pen en papier gebruiken we niet. Onze hand is leidend voor vijf te beantwoorden vragen in even zo veel duogesprekken. Waar ben ik trots op (duim), welke richting wil ik op (wijsvinger), waar heb ik een hekel aan (middelvinger), waar ben ik trouw aan (ringvinger) en waar ben ik nog klein in (pink).

Terug in het Kasteel werkt ieder zijn of haar antwoorden verder uit en deelt dit in drietallen met elkaar. Daarvoor heeft Dorien inspirerende teksten en beelden meegenomen. Daarnaast hoort bij de binnenopdracht dat iedereen voor zichzelf gaat nadenken en concreet benoemt wat hij/zij de komende 72 uur gaat doen (bijvoorbeeld een succes vieren, iets uitproberen, met iemand contact opnemen, uit de comfortzone treden).

Uit de evaluatieronde blijkt dat deze ochtend en de werkvormen goed bevallen zijn. De deelnemers zijn zeer positief over het actief samen en zelf doen, de interactie en het gebruiken van binnen- en buitenruimte.
17 november 2015

Diana Meussen, gastspreker bij HetWerkt!Café

Door Julia Arnscheidt
Modderkolk HWW
Dinsdag 17 november was er weer een spreker met een interessant verhaal te gast bij 'HetWerkt! Cafe': Diana Meussen van het Wijchense familiebedrijf Modderkolk. Als recruiter heeft zij dagelijks te maken met de vraag waar halen we bekwame mensen voor ons bedrijf vandaan en hoe kunnen we waarborgen dat we de juiste mensen kiezen om voor ons te komen werken.
 
Ook voor de gasten die geen elektrotechnische achtergrond hadden, was Diana's verhaal heel waardevol. Zij gaf veel belangrijke tips waarmee iedereen zijn voordeel kan doen. Een aantal ervan staan hier nog eens op een rijtje:
"Het eerste wat ik doe is dat ik een sollicitant google! Wees dus voorzichtig met wat je op sociale media plaatst! Als ik zie staan dat je flink bent doorgezakt, val jij meteen af."
 "Ik kijk eerst naar het CV. De brief is voor mij minder belangrijk."
 "Wees actief in het zoeken. Een uitzendbureau is voor een werkgever een hoge drempel. Kijk dus vooral ook bij bedrijven zelf naar vacatures."
 "Veel functies worden via via ingevuld. Netwerken wordt dus steeds belangrijker." Zorg dus dat iedereen in je omgeving weet wat je zoekt en dat je beschikbaar bent!
 
De sollicitatiebrief:
Maak hem niet te lang.
Vermeld waarom de vacature je aanspreekt en waarom jij in die functie past.
Geef een referentie op en breng die hiervan op de hoogte.
Bel altijd of je sollicitatie in goede orde is ontvangen en vraag meteen wanneer je bericht mag verwachten.
 
Je CV:

Een CV moet antwoord geven op de vragen:
Wie ben ik?
Wat zoek ik?
Waar ben ik goed in?
Mocht je een gat hebben in je CV, vermeld toch kort wat je in die tijd hebt gedaan.
Vermeld ook waarom je ergens bent weggegaan.
 
Bij een afwijzing:
Bel altijd (!) en vraag:
Hoe heeft u het gesprek ervaren?
Hoe vond u mijn presentatie?
Wat zijn verbeterpunten voor mij?
 
Het 'HetWerkt! Cafe' smaakte weer duidelijk naar meer. Ben je er de volgende keer ook (weer) bij?
20 oktober 2015

Miranda Verlaan gastspreker bij HetWerkt! Café

Iedereen heeft wel eens last van Stress. Alleen als er teveel stress is kan men uit balans raken.Miranda Verlaan van Bewust Balans heeft ons uitgelegd waar stress vandaan komt en wat men eraan kan doen.Ook hebben we een oefening mee naar huis gekregen die we thuis kunnen toepassen. Aan het eind van de presentatie gaf ze nog een aantal tips.
  • Voel je voeten op de grond staan
  • Haal een paar keer per dag heel bewust adem
  • Wees je bewust van je grenzen én mogelijkheden
  • Wees lief voor jezelf!
22 september 2015

Yvette Haas gastspreker bij HetWerkt!Café

Heeft u ook een slapend idee? Daarover ging de presentatie van Yvette Haas van Ympossible. Yvette vertelde zeer gedreven over waar zij blij van wordt. Dat is mensen helpen om van hun slapende ideeën werkelijkheid te maken. Ze gaf de deelnemers van HetWerkt! Café alvast wat kleine tips om de eerste sprong naar werkelijkheid te maken. Ze liet ook een filmpje zien waar de deelnemers stil en sommige emotioneel van werden.
Bent u nieuwsgierig geworden naar het filmpje, bekijk deze dan op de website van Ympossible.
8 september 2015

Anne-Marije Buckens gastspreker bij HetWerkt!Café

Na twee maanden vakantie was er op 8 september 2015 weer een HetWerkt Café. Dit keer gaf Anne-Marije Buckens van 50-Company een presentatie over de veranderende arbeidsmarkt. Voor werkzoekenden is het van belang om op deze veranderingen in te spelen. Ze gaf aan dat het van belang is om niet vast te ouden aan je functie uit het verleden maar dat het belangrijk is dat je je richt op de toekomst en daarbij in de gaten houdt dat de arbeidsmarkt niet dezelfde is als een aantal jaren geleden. Vaste dienstverbanden zijn er niet meer en flexibel werken is heel normaal ook kortdurende dienstverbanden kom je tegenwoordig veel meer tegen. Dat betekent dat men niet kan gaan zitten wachten maar dat men actief zelf in beweging moet komen om te kijken waar de kansen liggen. Verder moet men realiseren dat 80% van de vacatures niet bekend gemaakt worden via advertenties maar via via. Hiervoor is het van belang dat anderen weten wat jij zoekt en over welke vaardigheden jij beschikt.
30 juni 2015

Astrid Schraven gastspreker bij HetWerkt!Café

Tekst en foto door Dick Vogelzang
Bron: Wijchen nieuws
astrid-en-jose
Op 30 juni was er weer een bijeenkomst van HetWerkt!Café, de tweewekelijkse netwerkbijeenkomst voor werkzoekenden uit de gemeente Wijchen. Deze bijeenkomst was goed bezocht, wellicht mede door gastspreekster Astrid Schraven. Astrid werd geïnterviewd door José Broekman (Coördinator vrijwilligers van HetWerkt!). Wie van de twee het meest zenuwachtig was, was niet duidelijk. Het verhaal dat Astrid vertelde wel. Ze vertelde wat haar droom was, hoe die eerst niet leek te realiseren, onder andere omdat ze voor een bepaalde opleiding wiskunde nodig had Later een vergelijkbare opleiding gedaan zonder wiskunde en haar papieren gehaald. Door in zichzelf te geloven en hard te werken, heeft ze nu haar eigen bedrijf De Loft.
Stichting HetWerkt!Wijchen is de belangenorganisatie voor werkzoekenden uit de gemeente Wijchen. Het doel van de stichting is het verbeteren van de arbeidspositie en het welzijn van alle werkzoekenden uit de gemeente Wijchen. Dit omvat de volgende dorpen: Wijchen, Alverna, Balgoij, Batenburg, Bergharen, Hernen, Leur, Lunen, Niftrik en Wezel.
De vrijwilligers van HetWerkt!Wijchen organiseren activiteiten waarvan u, als werkzoekende, aangeeft behoefte aan te hebben.
23 april 2015

Vrijwilligers realiseren nieuwe website HetWerkt!Wijchen

Door Ellen Klaasse-Derks
Stacks Image 329592
De Stichting HetWerkt!Wijchen hanteert het principe van de deeleconomie in alle facetten. Geven en delen zijn de sleutelwoorden. Vanuit deze insteek is ook de website van HetWerkt!Wijchen in een nieuw jasje gestoken. Meerdere vrijwilligers hebben hun eigen kwaliteiten ingezet bij de vernieuwing van de website van HetWerkt!Wijchen. Eén van hen is Marc van Kampen, eigenaar van Kampvuur.tv, een eenmanszaak onder andere gericht op het maken van videoproducties én web- en contentbeheer. “Het begon voor mij doordat HetWerkt!Wijchen mij destijds benaderde voor een logo voor HetWerkt!Wijchen. Daarna riep ik spontaan dat ik ook wel ideeën had om de website te verbeteren. Maar daar heb je anderen voor nodig. Ik was één van de kartrekkers. Marjan Vrins en het bedrijf Effict hebben de technische aspecten voor hun rekening genomen.”

Effict automatiseerde diverse processen, waardoor bezoekers van de site zich nu bijvoorbeeld met één muisklik aan kunnen melden voor een training. Webdesigner Marjan Vrins, eigenaar van het bedrijf Vavendel, ontwierp en bouwde de site. “Ik heb er een moderne, responsieve website van gemaakt. Dat betekent dat deze op allerlei apparaten goed is te bekijken, ook op een tablet of een smartphone.”
Lezing Erna van der Toorn d.d. 21 april 2015

Vrijwilligers voegen echt iets toe!

Door Marc van Kampen
erna-toorn-hww

Driestroom Erna van der Toorn werkt voor Driestroom. Een kleine organisatie gericht op mensen met een beperking. “Onze missie is een bijdrage leveren aan het alledaagse levensgeluk van mensen met een beperking”, aldus Erna van der Toorn. “Een van de kenmerken van de organisatie is eigenzinnigheid en we blijven ons stempel drukken op kwaliteit. We willen risico’s nemen, uitgaan van de mogelijkheden en zijn voortdurend in gesprek met gemeenten over de kansen en de bedreigingen van de Wmo.” Geen betaald werk en dan… “Vrijwilligers maken echt een verschil”, hield van der Toorn het publiek voor. “Bij de Driestroom werken veel vrijwilligers. Veel mensen die op dit moment geen betaald werk hebben. Die noemen wij participanten. Dat dit helaas ook arbeidsverdringing oplevert, daar zijn wij ons van bewust. Maar we zien erop toe dat vrijwilligerswerk aanvullend is. En we hebben de vrijwilligers hard nodig. Een voorbeeld hiervan is de Onderhoudsbrigade - een project dat de gemeente West Maas en Waal en De Driestroom uitvoeren. De medewerkers van de Onderhoudsbrigade verrichten onder andere werkzaamheden in de groenvoorziening. Uiteindelijk is het doel dat de afstand tot de arbeidsmarkt voor alle deelnemers wordt verkleind, zodat ze kunnen doorstromen richting arbeidsmarkt. Gemeenten kunnen mensen die vrijwilligerswerk doen ook nog belonen. Informeer naar de mogelijkheden. Kortom: Vrijwilligerswerk is al lang niet meer ‘het freubelen’, maar voegt echt iets toe!” In debat over de participatiewet… Driestroom en LUX organiseren samen een nieuwe reeks debatten over de Participatiewet die 1 januari 2015 is ingegaan. In deze reeks wordt gekeken hoe de wet daadwerkelijk werkt. Wat gaat er goed, waar gaat het mis en waar zijn oplossingen? Het eerstvolgende debat staat gepland op 28 mei aanstaande, in Droom Villa Lux, Oranjesingel 42 te Nijmegen.

Lezing Arja van der Valk d.d. 14 april 2015

Bemoedigend communiceren

Arja van der Valk
Bemoedigend communiceren, dat was het thema van de lezing van Arja van der Valk voor HetWerkt! Café.
We willen allemaal het beste uit onszelf halen en doen daar elke dag ons stinkende best voor. Toch is dit niet altijd makkelijk want we worden door heel veel dingen beïnvloed. De positieve impact van bemoedigend communiceren is groter dan we vaak denken!

Arja noemde vijf eigenschappen van bemoedigend communiceren:
1 Je bent goed zoals je bent! Heb een positief zelfbeeld.
2 Heb een vriendelijke toon.
3 Mondhoeken omhoog.
4 Zie het goede!
5 Relativeer.

De deelnemers van het HetWerk! Café werden naar huis gestuurd met een opdracht. Die luidde: rijd een keer met een karretje door de supermarkt met de mondhoeken omhoog en kijk wat er gebeurt. “Je zult versteld staan van het resultaat”, aldus Arja van der Valk.
Arja van der Valk van De Bloeifabriek traint al jaren professionals in het bedrijfsleven in communicatieve vaardigheden en gedrag.
Lezing Jo van den Tillaart d.d. 24 maart 2015

Er wordt steeds meer gekeken naar wie je bent

Tekst en foto's door Ans Baars
Dinsdag 24 maart jl. heeft Het Werkt! Café weer hun twee wekelijkse bijeenkomst georganiseerd, met dit keer als gastspreker Jo van den Tillaart. Jo had als thema “Maak van je strijder een krijger!” Het HetWerkt! Café is een onderdeel van HetWerkt!Wijchen. Dit is een sociaal platform waar werkzoekenden in Wijchen o.a. coaching krijgen om zich beter te ontwikkelen op de arbeidsmarkt en die vooral gericht is op het samengaan van het denken, voelen en gedrag van mensen. Gastspreker Jo van den Tillaart van Adviesbureau Perspectief coacht de deelnemers van stichting Het Werkt!Wijchen. Zijn presentatie had als thema “Maak van je strijder een krijger!”, want Jo vindt het belangrijk dat de groep dingen met elkaar deelt en daar kracht uithaalt. Het maakt ze strijdbaarder.

Wat is belangrijk voor de werkzoekenden

Jo: “Belangrijk is je te focussen op je doel om het een kans te geven en niet na 3 weken zeggen “het lukt niet”. Op deze manier wordt het makkelijker op koers te blijven. Daar is nog heel veel mee te winnen. Ik geeft de deelnemers stof mee waarmee ze kunnen nadenken over wat past er in de eigen situatie en wat er mee gedaan kan worden.” Jo sluit af met het woord moeilijk. “Ik heb altijd steun aan het woord moeilijk, er zitten twee woorden in moe en lijk en beide wil ik voorkomen. Zoek een ander woord voor moeilijk zodat je jezelf verblijdt om ook het extra werk te gaan doen. Streef dat je het woordje moeilijk onthoudt dan doe je al een geweldige stap”. Volgens Elly de Bruijn heeft Jo een bepaalde uitstraling en dat geeft een vertrouwensgevoel bij mensen en dit werkt met de deelnemers.

Een deelnemer vertelt:
“Werkzoekende kunnen uit Het Werkt! Café energie halen om in hun eigen situatie te gebruiken. Het is een stukje gezelligheid, positiviteit en kennisverrijking. Het doel is mensen die vastlopen te helpen en niet te veroordelen. Mensen die een baan hebben zitten niet in een vergelijkbare situatie en dan wordt het voor de werkzoekende lastig om te communiceren met hen. Voor iedereen is het anders maar als je niet in jezelf gelooft hoe kun je dan jezelf verkopen aan de werkgever.”
In gesprek met secretaris Elly de Bruijn en Anton Honing van Arbeidsmarkt Wijchen
Elly de Bruijn en Anton Honing
Elly: Het Werkt Café krijgt geen subsidie van de gemeente, wel mogen we gebruik maken van de faciliteiten. De ondersteuning van de gemeente en UVW zouden we graag meer zien. Als je je prettiger voelt gaat het ook beter en zitten de werkzoekenden niet meer achter de geraniums.

Werkzoekenden van en voor Wijchen

Elly vervolgt: “”Onze initiator is erg begaan me werkzoekenden en is tot de conclusie gekomen “er wordt altijd over werkzoekenden gesproken, maar nooit met werkzoekenden gesproken”. Dat is eigenlijk de insteek van Het Werkt! Café. Onderling contact leggen en blijven houden. Het gaat er vooral om het welzijn te verbeteren. Belangrijk is dat werkzoekende mensen ons in Wijchen kunnen vinden en ze begrijpen wat wij voor hun zouden kunnen betekenen. Zo kunnen ze zich ontwikkelen, netwerken, deelnemen aan het sociaal platform en ze kunnen met ander werkzoekenden samen optrekken waardoor ze elkaar beter leren kennen. Alleen wij kunnen geen werk verschaffen. Omdat Anton Honing er bij betrokken is, trekt hij ook mensen aan, een wisselwerking dus. Mensen kennis laten maken met LinkedIn, communiceren , het netwerken. Het is belangrijk dat je daar een spreker voor hebt die het goed kan verwoorden.” Anton licht toe: “Het Werkt! Café is een prachtig initiatief. Het is een tussenstuk om het de mensen makkelijker te maken om werk te zoeken en te vinden. Ze kijken op de website, kunnen zich presenteren met of zonder foto voor werk om het inzichtelijk te maken. Het Werkt Café brengt de mensen samen en Anton doet vraag en aanbod in werkzoekende en werkgevers. Wat Anton vreemd vindt is:” Waarom worden Wijchense vacature niet door Wijchense werkzoekende ingevuld. Er wordt geen Wijchenaar aangenomen terwijl er 100 vacatures zijn, die in één week in Wijchen op internet zijn gevonden. Met 2.000 werkzoekenden moeten daar toch meer kansen liggen.”
www.arbeidsmarktwijchen.nl
Lezing Hans Jansen

“Solliciteren werkt net als verliefd worden”

Door Ellen Klaasse-Derks op 13/03/2015
Avice
Hans Jansen is een selfmade ondernemer. Leerde het vak met vallen en opstaan, wat hem veel zelfinzicht opleverde. Momenteel is hij drie dagen per week actief als theaterdirecteur bij ’t Mozaïek in Wijchen, daarnaast heeft hij zijn eigen coachingsbedrijf Avice. Op dinsdag 10 maart gaf hij de deelnemers aan HetWerkt!Wijchen Café een kijkje in zijn keuken.

Bij binnenkomst kregen alle bezoekers een persoonlijke begroeting van Hans Jansen. En daar schuilde een boodschap achter. In zijn lezing ging hij uitgebreid in op het belang van de eerste indruk bij een sollicitatiegesprek. “Dat werkt net als verliefd worden. Binnen een paar seconden weet je of dat erin zit, daarna ga je het verder onderzoeken”, sprak hij de aanwezigen toe.

Hoe kom je over?

“Sollicitanten bereiden zich vooral voor op de inhoud van het gesprek, terwijl dat slechts voor 7% van invloed is op de indruk die je maakt. Non-verbale aspecten spelen een veel belangrijker rol. Je krijgt geen baan omdat je leuke kleren aan hebt, maar het heeft wel degelijk invloed. Maak daar gebruik van. Ben je gespannen, doe dan desnoods wat ademhalingsoefeningen voor je het gesprek ingaat”, aldus Jansen.

“Mij geeft het een zeker gevoel als ik me goed op het sollicitatiegesprek voorbereid en me in de organisatie heb verdiept, daardoor kom ik rustiger over”, reageerde één van de aanwezigen. Hans Jansen onderschreef dat dit inderdaad zo werkt, maar dat je je daarnaast ook moet verdiepen in de non-verbale communicatie. “Oefen zo’n gesprek desnoods met iemand en vraag hoe je overkomt”, luidde zijn advies.

Verbinding leggen
Ook voor het bezoeken van netwerkbijeenkomsten had Hans Jansen diverse tips in huis. “Zorg dat je visitekaartjes hebt, maar deel ze niet gelijk uit bij binnenkomst. Ga het gesprek met iemand aan, probeer gezamenlijke interessegebieden te vinden. Leg verbinding. Pas daarna vraag je of hij prijs stelt op je visitekaartje. Zet niet te vroeg in op dat je werk zoekt.”

Dankzij de vele praktijkvoorbeelden uit zijn eigen carrière, was het een levendige bijeenkomst. De aanwezigen kwamen ook zelf in actie, onder andere met het oefenen van een elevatorpitch. Een methode waarbij je in een paar seconden vertelt wat je voor ogen hebt. Niet langer dan de tijd die een lift nodig heeft om boven te komen.
Lezing Carla Jansen van Rosendaal 2015

Klim uit de neerwaartse spiraal

Door Ellen Klaasse-Derks op 02/03/2015
Carla Jansen van Rosendaal
Positief denken met Hartcoherentie. Dat was het thema van HetWerkt! Café op dinsdag 24 februari. Een boeiende lezing van Carla Jansen van Rosendaal, die maar al te goed weet wat het betekent als je werkzoekende bent. Een situatie waarin ze ruim acht jaar verkeerde. “Op den duur zag ik niet meer wat mijn kwaliteiten waren en kwam ik in een neerwaartse spiraal terecht. Ik wist dat ik iets moest doen om eruit te komen. Ik wilde voor mijn gezin kunnen zorgen, een voorbeeld voor mijn kinderen zijn. Maar hoe pak je dat aan, als je zo diep gezonken bent?”

Een opleiding trainer-coach leek de oplossing. “Ik kreeg sociale contacten en bloeide op. Ik voelde me geweldig. Maar toen de opleiding klaar was tuimelde ik weer naar beneden. Het was mijn droom een eigen bedrijf te beginnen en ik bleef maar zeggen: een keer ga ik dat doen. Maar dat gebeurde niet.” Een workshop Hartcoherentie bracht de oplossing. Nadat ze die gevolgd had, wist ze dat ze daar verder in wilde gaan. Ze kocht de benodigde apparatuur en schreef zich in bij de Kamer van Koophandel. Onder de bedrijfsnaam ‘Stress uit Focus Aan’ draagt ze de principes van deze methode nu uit.
Tijdens haar lezing kregen de aanwezigen een voorproefje. Een vrijwilliger liet zich via een oorclip aan de apparatuur leggen. Op een projectiescherm zag je wat Hartcoherentie met haar deed. Nadat ze deze ademhalingstechniek, enigszins vergelijkbaar met meditatie, een paar minuten had toegepast, toonde haar hartritme minder pieken en dalen dan daarvoor.

“Als je hartritme ontspannen is, worden er hormonen aangemaakt die je aanzetten tot positief denken. Daardoor kun je beter met negatieve prikkels omgaan”, aldus Carla Jansen van Rosendaal over het effect van Hartcoherentie.

Tot slot bood zij de deelnemers van HetWerkt!Wijchen geheel kosteloos een eenmalige workshop Hartcoherentie aan. Heb je belangstelling, stuur dan een mailtje naar info@hetwerktwijchen.nl.

Trainer Anton Honing in de Gelderlander

11/02/2015
Artikel De gelderlander
Anton Honing is één van de trainers die workshops verzorgd bij HetWerkt!Wijchen.
Lees het hele artikel!

Walk to Talk

Door Marijke Hofman
walk-16-mei
Op deze ochtend neemt Dorien te Pas (ook bekend als Doerien) van “Todo naar Tada” ons mee naar buiten. Het is goed wandel- en gespreksweer. Na een korte voorstelronde voor degenen die dat willen, geeft Dorien ons de buitenopdracht.

Pen en papier gebruiken we niet. Onze hand is leidend voor vijf te beantwoorden vragen in even zo veel duogesprekken. Waar ben ik trots op (duim), welke richting wil ik op (wijsvinger), waar heb ik een hekel aan (middelvinger), waar ben ik trouw aan (ringvinger) en waar ben ik nog klein in (pink).

Terug in het Kasteel werkt ieder zijn of haar antwoorden verder uit en deelt dit in drietallen met elkaar. Daarvoor heeft Dorien inspirerende teksten en beelden meegenomen. Daarnaast hoort bij de binnenopdracht dat iedereen voor zichzelf gaat nadenken en concreet benoemt wat hij/zij de komende 72 uur gaat doen (bijvoorbeeld een succes vieren, iets uitproberen, met iemand contact opnemen, uit de comfortzone treden).

Uit de evaluatieronde blijkt dat deze ochtend en de werkvormen goed bevallen zijn. De deelnemers zijn zeer positief over het actief samen en zelf doen, de interactie en het gebruiken van binnen- en buitenruimte.
Lezing Karin Moonemans d.d. 27 januari 2015

"Er wordt steeds meer gekeken naar wie je bent"

Door Ellen Klaasse-Derks op 02/02/2015
workshop
“We bevinden ons midden in een veranderingsfase van de oude naar de nieuwe wereld. Dat heeft consequenties voor de wijze waarop je je op de arbeidsmarkt beweegt”, hield Karin Moonemans, trainer en coach arbeidsmarktcommunicatie, de aanwezigen voor. Op dinsdag 27 januari gaf zij een lezing voor HetWerkt!Wijchen, doorspekt met tips voor werkzoekenden. Volgens Moonemans red je het in de nieuwe wereld niet meer met een simpele sollicitatiebrief. Nee, je moet netwerken, jezelf profileren en het internet op.

In de nieuwe wereld die Moonemans schetste gaan hightech ontwikkelingen alles op zijn kop zetten. Een proces dat al jaren gaande is. “De wereld verandert zo snel dat werkgevers steeds minder in functies en meer in kwaliteiten gaan denken. Aloude functiebenamingen verdwijnen. Er wordt steeds meer gekeken naar wie je bent. Met welk doel je iedere ochtend je bed uitkomt. Wat je motivatie is. Als werkzoekende moet je daarop anticiperen. Denk na over je kernkwaliteiten. Omschrijf er minstens tien. Vind je dat moeilijk, vraag dan desnoods aan anderen wat ze van je vinden”, aldus Moonemans.

Met haar lezing raakte zij de kern van hetgeen de stichting HetWerkt!Wijchen voor ogen staat. Het afgelopen jaar hebben de deelnemers heel wat gesleuteld aan hun digitale portfolio en het formuleren van hun kwaliteiten, onder andere via de workshops LinkendIn en KERNkwadranten. Sommigen hebben hun weg op de arbeidsmarkt inmiddels weer gevonden. Anderen hebben er handvatten gekregen die handig zijn bij het solliciteren. Maar bovenal is het contact met andere werkzoekenden belangrijk. Een reden om dit jaar verder te gaan met HetWerkt!Wijchen. Met het doel nog meer werkzoekenden te bereiken.
Interview met Karen van Dam

Terugblikken en vooruit kijken

Door Ellen Klaasse-Derks op 20/01/2015
Karen van Dam
Het glas wordt geheven en er heerst een gemoedelijke sfeer. Er klinkt een aangenaam geroezemoes van mensen die elkaar kennen. Met de nieuwjaarsborrel in het Wijchense Koetshuis gaat stichting HetWerkt!Wijchen haar tweede jaar in. Een jaar waarin nieuwe stappen worden gezet. Want het potentieel aan werkzoekenden in de gemeente Wijchen is nog lang niet bereikt.

“Dankzij de inzet van veel betrokken trainers en coaches uit Wijchen en de regio hebben we de afgelopen maanden geheel gratis een mooi programma neer kunnen zetten. Zoals de workshops ijzersterk CV, LinkedIn, creatief denken en STARR kwaliteiten. Wijchen telt ruim 2000 geregistreerde werkzoekenden en in werkelijkheid zullen het er nog veel meer zijn. Daarvan hebben we in drie maanden ruim 100 personen weten te bereiken. In 2015 gaan we bekijken hoe we meer mensen kunnen trekken, onder andere als vrijwilliger voor onze werkgroepen”, licht Karen van Dam, manager evenementen, toe. Net als de overige vrijwilligers van HetWerkt!Wijchen is ook zij werkzoekende.

Geen zielenpieten
“Veel werkzoekenden zitten niet lekker in hun vel”, weet Karen van Dam. “Eén van onze doelen is de verbetering van het welzijn van deze groep mensen. Dat hebben we het afgelopen jaar onder andere gedaan door trainingen te organiseren waardoor je jezelf beter gaat voelen. Het was heel bijzonder om te merken hoeveel mensen zich hiervoor belangeloos in wilden zetten. Daardoor hebben we veel inspirerende bijeenkomsten gehad. Ook dankzij de ondersteuning van gemeente Wijchen, die ruimtes ter beschikking stelt en ons voorziet van koffie en thee.”

Het ontmoeten van mensen die in hetzelfde schuitje zitten, is een belangrijk aspect van HetWerkt!Wijchen. Van Dam: “Het helpt werkelijk als je voelt dat je niet de enige werkzoekende bent en elkaars ervaringen kunt delen. We gaan uit van het positieve en praten elkaar niet dieper de put in. We zijn geen groep zielenpieten, maar mensen die vooruit willen.”

Netwerk vergroten
Karen van Dam benadrukt dat HetWerkt!Wijchen geen vacaturebank is. “Wij kunnen niemand aan een baan helpen. Helaas niet. Maar door aan onze bijeenkomsten en activiteiten deel te nemen, vergroot je wel je netwerk. Door mijn werkzaamheden voor deze stichting ben ik al met veel verschillende mensen en organisaties in contact gekomen en je weet nooit hoe een balletje gaat rollen. Zo lang ik geen betaalde baan heb, vind ik veel voldoening in mijn werk voor deze stichting en ben ik zinvol bezig. Je ziet de mensen groeien die hier binnenkomen. Sommigen komen in de eerste instantie alleen maar omdat het UWV deelname aan onze bijeenkomsten als een sollicitatie-activiteit ziet. Maar naarmate ze vaker komen, zie je hun motivatie groeien. Omdat ze er daadwerkelijk iets aan hebben.”

Dit jaar gaat HetWerkt!Wijchen inzetten op het vergroten van de naamsbekendheid, zodat er meer werkzoekenden bereikt worden. Onder andere door contact te zoeken met het onderwijs, de wijkteams en wijkcentra. Ook wordt gedacht aan de opening van een vaste ontmoetingsplek, bijvoorbeeld in een leegstaand winkelpand in het centrum. Een plek waar tijd is voor een kop koffie en een gesprek. Uiteraard worden er weer diverse trainingen en open inloopcafés op touw gezet.

Het eerste jaar van HetWerkt!Wijchen werd afgesloten met een open inloopcafé. Het nieuwe jaar begon met een borrel. Een warm bad voor werkzoekenden die hun krachten willen bundelen om samen sterker te worden.

Nieuwsarchieven

Het nieuwsarchief is opgedeeld per jaar, ons meest recente nieuws staat op de pagina Nieuws.