Stacks Image 2576

Like en volg ons op Facebook en LinkedIn!

    

Stacks Image p329727_n3
Stacks Image p329727_n6
Stacks Image p329727_n9
Stacks Image p329727_n12

Nieuwsarchief 2016

Op deze pagina treft u het Nieuws van HetWerkt!Wijchen uit 2016 aan.
De website heeft ook een Nieuwsarchief 2016, 2015 en Nieuwsarchief 2013-2014 van HetWerkt!Wijchen.
20 december 2016

Presentatie Irma Soetekouw Zen4U

Door Julia Arnscheidt
HWW-201612
Hoe houd je een dunne bamboestok met z’n 2en alleen met elk een wijsvinger in de lucht? De bezoekers van het HW! Café hebben het vanochtend met wisselend succes geoefend. Het was een kwestie van elkaar aanvoelen en heel zachtjes dan weer leiden en dan weer ontvangen. Waarschijnlijk hadden we hiermee wel een hele dag bezig kunnen zijn. Maar Irma Soetekouw van Zen4U had ook nog heel veel waardevolle informatie die ze met ons wilde delen. Over de vijf elementen bijvoorbeeld die een ieder van ons in zich heeft. In veel gezegdes komt deze wijsheid terug: wat heb je op je lever? Je lever staat voor boosheid. Als je daarin blijft hangen kan dat leiden tot leverkwalen. Beter is het om je boosheid om te zetten in een positieve kracht zodat er weer iets nieuws kan ontstaan. Of het gezegde ‘in hart en nieren’ (met volle overtuiging). In je hart zetelt je vuur, je wilskracht. En de nieren moeten met het water dat vuur een beetje afremmen. Zij kon zich goed inleven in haar publiek want jaren geleden is zij door een scheiding huis, baan en inkomen kwijtgeraakt. Haar belangrijkste boodschap was dat het belangrijk is om in jezelf gecenterd te zijn. Of je het nou met tai-chi of anders doet, zorg ervoor dat je stil wordt in je geest, want dan word je zekerder van jezelf en vrij van angst. Als je angst voelt, ga met je aandacht naar je voeten, want zo zorg je ervoor dat je niet gaat vechten of vluchten. Ook het principe van Kai-zen kwam langs dat leert dat je kleine stappen moet nemen om naar je doel te komen. Irma gaf in haar levendige presentatie niet alleen veel goede tips om meer Zen te zijn maar bood alle bezoekers ook nog eens een aantrekkelijke korting voor een chi-massage of een 5 elementen workshop.
6 december 2016

Presentatie Karin Hoogteijling, Adecco

Door Julia Arnscheidt
Karin bij HWW
Het werd een eerlijke en nuttige discussie deze ochtend. Karin Hoogteijling vroeg naar de ervaringen met uitzendbureaus en naar het beeld wat de bezoekers van het HW! Café van uitzendbureaus hebben. Dat was niet onverdeeld positief. Van leeftijdsdiscriminatie tot malafide bureau's, alles kwam langs. Gelukkig ook positieve ervaringen.
Voor het werk vinden via uitzendbureaus gaf Karin drie belangrijke tips:
1. Kies een uitzendbureau dat aangesloten is bij een branchevereniging en dat actief is bij het bedrijf waar jij wilt werken.
2. Ga nadat je je online hebt ingeschreven niet achterover leunen en afwachten dat het uitzendbureau jou gaat benaderen. Als je een interessante vacature ziet, maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek! Zelf initiatief nemen valt altijd positief op.
3. Denk om de eerste indruk. Ook een intercedente moet een positieve indruk van je hebben, anders heeft zij geen vertrouwen in jou als werknemer en gaat zij geen moeite voor je doen.
Karin Hoogteijling maakte duidelijk dat het een misvatting is dat uitzendbureaus jou bemiddelen. Je moet er zelf aan trekken. Jij moet de intercedente helpen bijvoorbeeld door duidelijk te zijn over wat je zoekt. Als je binnenkomt met 'het maakt me niet uit wat ik ga doen', ben je moeilijker te plaatsen dan wanneer je een specifiek doel bepaalt.
8 november 2016

Presentatie 'Talenten en sterke punten' door Francia Agterhof

Door Julia Arnscheidt
In je talenten zit je groei! Richt je daarom vooral op het ontwikkelen van je talenten waar je energie van krijgt. Dit advies van Francia Agterhof (Talententaal) staat haaks op wat de meeste werkgevers van hun werknemers vragen. Bij functioneringsgesprekken krijgen de zwakke punten normaal de meeste aandacht. Zonde, aldus Francia! Want je prestaties zullen vooral toenemen als jij je sterke punten verder ontwikkelt.
In haar prikkelende presentatie onderstreepte Francia dat je de juiste omgeving nodig hebt om van je talenten een sterk punt te maken. Dat lukt alleen als mensen om je heen zien waar je goed in bent en je daarvoor complimenteren. En het goede nieuws is: we hebben hier zelf invloed op.
Wij kunnen namelijk zelf aan vier knoppen draaien: we kunnen kijken of we de juiste taken doen: de taken waar we energie van krijgen. We kunnen kijken of we dat in de juiste context doen. Helpen we met de taken die we doen ook anderen? We kunnen kijken naar onze relaties: zijn er voldoende mensen om ons heen die zien waar we goed in zijn? en weten zij hoe belangrijk het voor ons is om complimenten te krijgen?
En we kunnen zelf anders kijken naar wat we doen: de regie in eigen handen nemen, ons onafhankelijk opstellen en kijken naar wat wij zelf willen.
Wil je je sterke punten ontwikkelen? De eerste stap is om te onderzoeken waar je energie van krijgt en wat je makkelijk afgaat. Een tip: houd een week lang bij waar je energie van krijgt en waarvoor je complimenten krijgt! En vraag aan drie mensen: waar ben ik goed in?
11 oktober 2016

Presentatie Durf te netwerken door Fransie Fischer en Julia Arnscheidt

Durf te netwerken! Is de titel van de workshop die Fransie Fischer en Julia Arnscheidt in november voor HetWerkt!Wijchen gaan verzorgen. In hun presentatie vanochtend hebben zij niet alleen stilgestaan bij wat het nut van netwerken is maar ook iedereen uitgedaagd om ter plekke met elkaar in gesprek te gaan op zoek naar overeenkomsten en verschillen. De goed gevulde zaal ging meteen enthousiast aan de slag en het plezier straalde ervan af. Eigenlijk best leuk, dat netwerken! En ja, dat is de kern van netwerken: elkaar leren kennen en kijken naar wat we met elkaar gemeen hebben en waar we van elkaar verschillen. Van daaruit kan je verder gaan naar hoe je elkaar verder kunt helpen. Fransie en Julia zijn erg van het doen. In de workshop zal het doen en oefenen daarom centraal staan: doelen stellen, een netwerkplan opstellen, eerste netwerkcontacten en -gesprekken regelen, en een pitch schrijven en jezelf presenteren. En dat alles in een veilige omgeving waarin het niet erg is om te experimenteren.
De volgende presentatie op 8 november zal gaan over talenten en sterke punten. Francia Agterhof zal daarin een tipje van de sluier lichten over de workshop die zij voor ons gaat geven. Ben je er op 8 november ook bij? Gezellig! 
13 september 2016

Presentatie Erik op ten Berg, creativiteitsexpert, Pioen Consult

Door Julie Arnscheidt
HWW sept. 2017
30 volwassenen, in groepjes gebogen over grote vellen papier ... De energie stroomt, de ideeën vliegen over tafel: binnen drie minuten per groep 26 ideeën hoe je kunt opvallen! Dan weer hoe je van mensen kunt jatten die het al lukt om op te vallen en tenslotte hoe je kunt nadoen wat dieren succesvol in de praktijk brengen.
In zijn mini workshop 'Slim creatief denken' heeft Erik op ten Berg ons bijzonder effectief kennis laten maken met denken in bochten, out-of-the-box-denken oftewel atletiek voor de hersenen. We hebben power skills geleerd zoals ons oordeel uitstellen, denken in alternatieven en associatief denken. En na heel veel wilde ideeën te hebben ontwikkeld heeft Erik ons laten zien hoe we daaruit een paar kunnen selecteren en verder uitwerken.
Het was een high-speed workshop met een kop en een start, die duidelijk naar meer smaakt. Sta jij nu ook te trappelen om met deze mooie technieken concreet aan de slag te gaan en in een kleinere groep te onderzoeken hoe je jouw droombaan kunt krijgen, je bedrijf kunt opzetten, etc.? Houd dan de mail van HetWerkt!Wijchen in de gaten. De workshop waar je precies dat kan doen, is in de maak!
30 augustus 2016

Presentatie Piet Schols van Scholten Awater

Door Julia Arnscheidt
PS-HWW-2016
Bij Scholten Awater krijgt iedereen een kans, was de boodschap die Piet Schols kwam brengen tijdens het eerste HetWerkt! Café na de zomervakantie. Scholten Awater is een Nijmeegse IT reseller. Het bedrijf brengt maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds meer in de praktijk door vacatures altijd eerst bij het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen (gemeenten) neer te leggen. Reden voor ons om Piet Schols voor deze presentatie te vragen. 
Hij vertelde dat zij niet selecteren op geslacht, leeftijd en achternaam, en dat zij uitdrukkelijk ook mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt een kans willen geven. Dus ook bijvoorbeeld de mensen die verlegen zijn en "geen vlotte babbel hebben" en bij een gewone sollicitatieprocedure daarom zouden afvallen. Het meest belangrijk vindt het bedrijf de motivatie: waarom wil je deze baan?! 
Vaak zitten er geschikte kandidaten in de kaartenbakken van het werkbedrijf. Scholten Awater nodigt vervolgens een aantal van deze kandidaten uit voor een sollicitatiegesprek en vervult de vacatures. Het mes snijdt aan twee kanten: er komen werkzoekenden aan de slag die anders misschien geen kans hadden gehad en Scholten Awater krijgt snel geschikte kandidaten zonder er veel voor hoeven te doen, plus een bonus. Goede begeleiding op de werkvloer is uiteraard een must, aldus Piet Schols. Alleen dan kan deze constructie goed slagen. Scholten Awater heeft er in ieder geval goede ervaringen mee gemaakt en draagt daarom deze boodschap ook uit naar andere bedrijven in de regio. Dat biedt kansen.
De aanwezige werkzoekenden waren blij verrast door dit verhaal maar hadden ook een aantal kritische vragen: hoe kom je in de juiste kaartenbak bij het Werkbedrijf? Welke invloed heb je daarop? (Bv. door aan te geven dat je in meerdere sectoren wilt werken) En hoe komt het dat er toch bijna geen 40plus-ers via dit traject een baan krijgen? Piet Schols vond dit een goede vraag om met het Werkbedrijf te bespreken... wordt vervolgd.
21 juni 2016

Jezelf kennen is je kracht kennen

Door Julia Arnscheidt
Laurens-Bienenmann-2016-HWW
Je drijfveren zorgen ervoor dat je je behoeftes kunt invullen. Zodra je deze drijfveren kent, kun je putten uit je eigen kracht. Dat was de essentie van de boeiende presentatie over coaching die Levens- en Loopbaancoach Laurens Bienenmann vanochtend tijdens het HetWerkt! Café in het Kasteel hield. Je drijfveren herken je zo: ze liggen dichtbij je, voelen goed, zijn wat je vanzelf doet (je hoeft er dus geen moeite voor te doen) en ze leveren je energie op. 
 
In een kort onderzoekje liet Laurens verschillende drijfveren de revue passeren: gezag, besluiten nemen, orde en structuur en actie. Ben je eerder iemand die behoefte heeft aan gezag boven je of wil je alles zelf kunnen beslissen? Vertrouw je vooral op je eigen mening of raadpleeg je liever eerst anderen voor je een besluit neemt? Wordt je vooral gedreven door je behoefte om anderen te helpen of delegeer je liever? Werk jij liever planmatig en gestructureerd of houd je van creatieve oplossingen verzinnen? Neem je graag meteen actie of denk je liever eerst grondig na? Laurens liet ons zien dat geen enkel antwoord goed of fout is maar dat het puur gaat om persoonlijke voorkeuren en dat die beter passen bij het ene dan het andere beroep. Met name dit onderzoek zorgde weer voor de nodige inzichten bij de bezoekers en bekrachtigde de stelling van Laurens: hoe beter je jezelf kent des te makkelijker je je eigen kracht kunt aanspreken en je doelen kunt bereiken. Een Levens- en Loopbaancoach kan je helpen om je drijfveren beter te leren kennen. 
Ontvang je een uitkering? Vraag dan eens of jij voor loopbaancoaching in aanmerking komt.
7 juni 2016

Speeddate-wandeling

Door Julia Arnscheidt
Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik eigenlijk? Aan de hand van deze vragen hebben wij ons op de speeddates voorbereid en dat bleek nog best lastig! Tijdens de wandeling kreeg iedereen de kans om ruim tien korte gesprekken te voeren. Degene die luisterden gingen in hun hoofd meteen op zoek naar contacten in hun netwerk die mogelijk interessant waren voor hun gesprekspartner. De reacties op dit experiment waren ronduit positief. Natuurlijk is de kans dat iemand hier precies heeft te bieden wat ik zoek klein, zei een deelneemster na afloop, maar ik ben dankbaar voor elke stap die ik hierdoor verder kom. Een andere deelnemer zei dat het goed was om het eigen verhaal op deze manier goed te kunnen oefenen. En bijna iedereen is met waardevolle contacten en informatie naar huis gegaan die hem of haar waarschijnlijk verder gaan helpen. Ons experiment is dus zeker geslaagd en voor herhaling vatbaar!

Verhalenbundel Mijn verhaal helpt!

Ervaringen van werkzoekenden uit de gemeente Wijchen
Mooi voorbeeld
Als wethouder van economie en werkgelegenheid juich ik initiatieven zoals de oprichting en het werk van HetWerkt!Wijchen enorm toe. Wat is er immers mooier dan inwoners te ontmoeten die zelf ideeën ontplooien en zelf tot actie overgaan? Dit interessante boekje vol ervaringen van mensen die op zoek zijn naar een al dan niet betaalde baan, is daar een mooi voorbeeld van.
 
Toen mij werd gevraagd of ik als wethouder van de gemeente Wijchen een voorwoord voor dit boekje wilde schrijven, moest ik wél even nadenken. Want wil mijn medewerking dan automatisch zeggen, dat ik het met alle signalen en meningen die in het boekje staan eens ben? Vaak wel en soms niet, is het eerlijke antwoord. Het boekje bestaat uit positieve en negatieve verhalen en ervaringen van mensen. En uit gevoelens die bepaalde ervaringen bij hen hebben opgeroepen: van tevredenheid tot teleurstelling, van blijheid tot ergernis. Het is goed denk ik om die signalen eens met elkaar te delen. Zonder daar meteen een oordeel over uit te spreken.
 
Wat ik vooral hoop is dat dit boekje vol ervaringen, tips en adviezen mensen weer een stapje vooruit helpt bij het aanbieden en vinden van geschikt werk. Want mensen mogen nooit het gevoel krijgen er niet meer bij te horen. Niemand hoort in Wijchen buitenspel te staan, toch?
 
Ik wens alle lezers veel inspiratie toe.
 
Agnes Schaap
Wethouder van economie en werkgelegenheid
Klik hier om de verhalenbundel in PDF te lezen.
24 mei 2016

Leven vanuit je kracht

Door Julia Arnscheidt
Zaal 102 in het Kasteel van Wijchen was weer goed gevuld toen Inge Schreurs afgelopen dinsdag een presentatie hield over de workshop "Leven vanuit je kracht" die zij voor HetWerkt!Wijchen gaat geven. Inge vertelde eerst dat het haar twintig jaar heeft gekost om de knoop door te hakken om zelfstandige te worden. Steeds was er een stem in haar die haar ervan weerhield met zinnen als "je weet nog niet genoeg", "je bent nog te jong", etc. Na het lezen van het boek 'Playing big' van Tara Mohr veranderde er iets in haar. Haar workshop is dan ook geïnspireerd door dat boek. 

In haar presentatie liet Inge ons kennismaken met een stem die de meesten van de aanwezigen maar al te goed kenden: de stem van de innerlijke censor die je eigenlijk alleen maar ervoor wil behoeden dat je 'afgaat' maar daarin compleet doorschiet. In plaats van je daarmee te ondersteunen breekt hij je namelijk af. Gelukkig zijn er ook andere stemmen in ons die je meer aan het woord kunt laten, zoals bijvoorbeeld de innerlijke mentor die je vooruit wilt helpen. 

Meteen na de presentatie hebben zich al behoorlijk wat mensen opgegeven dus wij gaan snel een datum prikken voor de workshop! Die gaat je weliswaar geen baan opleveren, aldus Inge, maar wel vertrouwen, en dat is nooit mis.
12 mei 2016

Maak het onbewuste bewust

Door Julia Arnscheidt
Tijdens het eerste HetWerkt! Café na de meivakantie mochten we weer veel werkzoekenden in het Kasteel verwelkomen. Coach en psychologe Maartje Roeterdink heeft ons kennis laten maken met de Zelfkennis methode, een handig instrument om meer inzicht te verkrijgen in je drijfveren bijvoorbeeld bij het zoeken naar werk. Ben jij iemand die vooral gedreven wordt door het verlangen naar zelfstandigheid en autonomie of verlang jij vooral naar contact met anderen, of misschien wel allebei? De presentatie was eigenlijk een mini-workshop waarin ervaren en inzicht verkrijgen voorop stonden. Na de presentatie was er volop gelegenheid om met Maartje en andere werkzoekenden in gesprek te gaan, natuurlijk onder het genot van een heerlijk kopje koffie of thee. Meer informatie over de Zelfkennis methode en Maartje Roeterdink vind je op  www.roeterdinkcoaching.nl
12 april 2016

Verschillen in arbeidsbemiddeling vooral een kwestie van imago

Door Julia Arnscheidt
Het is altijd mooi als je een presentatie van iemand hoort die in de materie gepokt en gemazeld is. Xander van der Heijden, die bij HetWerkt! Café op 12 april jl. een presentatie verzorgde over de verschillen in arbeidsbemiddeling, is zo iemand. Hij heeft zo veel ervaring in alle takken van arbeidsbemiddeling dat hij precies de vinger weet te leggen op de verschillen en overeenkomsten tussen uitzenden, detacheren en werving en selectie. Voor de ruim 30 werkzoekenden die aandachtig luisterden en veel vragen stelden was deze ochtend zeer de moeite waard.
 
Verrassend was dat elk bureau vooral verschilt door imago en marketing en minder door wat ze kunnen en doen. Want in principe kan elk bureau bemiddelen op basis van uitzenden, detacheren en werving en selectie. Hier ligt dus ook onderhandelingsruimte voor de werkzoekende, zeker als hij zich in een krappe markt bevindt. Wat veel toehoorders ook niet wisten was dat mensen, die via uitzendbureaus bij een bedrijf werken, niet minder mogen verdienen dan de vaste werknemers. Wel méér! En dat het handig is om bij project-arbeidsovereenkomsten te letten op de kleine regeltjes. Betekent einde project ook einde aanstelling?
De vraag of je zelf naar een bureau moet gaan of juist niet, was ook een interessante. Dat verschilt per persoon en markt, aldus Van der Heijden. In de techniek is het vooral zaak om je digitale cv op LinkedIn goed op orde te hebben. Want dan wordt je al snel zelf benaderd omdat het een krappe markt is. In andere markten kan het helpen om juist wél bij een uitzendbureau binnen te lopen om zo in gesprek te komen met intercedenten. Bureaus die bemiddelen in het hogere segment, dus de werving en selectie bureaus, werken alleen op afspraak.
30 maart 2016

Vacaturemarkt in Wijchen trekt meer dan 400 bezoekers

Door Julia Arnscheidt
Stacks Image 329685
Wethouder Agnes Schaap was al trots toen ze de vacaturemarkt - een gezamenlijk initiatief van Stichting HetWerkt!Wijchen en Netwerkgroep 45 Plus - aankondigde in de Wegwijs. En toen ze aan het eind van de markt in het Mozaïek erop terugkeek, zei ze: “Nu ben ik nog trotser!” Want dat de markt met meer dan 400 bezoekers een groot succes was, daar waren het de organisatoren, de werkgevers en de werkzoekenden roerend over eens. De sfeer was informeel en positief. Het aanbod omvatte naast de stands van de werkgevers en de organisatoren ook kleur- en stijladvies, voedingsadvies, een smoothie-bar en de mogelijkheid om je op de foto te laten zetten. Een aantal werkgevers wees blij naar een stapel formulieren waar zeker goede kandidaten voor hun vacatures tussen zaten. Schoonmaakbedrijf AMC zei dat het goed was meteen de gezichten van de kandidaten gezien te hebben: “Dat is toch heel anders dan wanneer je alleen een brief of CV krijgt toegestuurd, die schuif je veel makkelijker opzij”.
De vacaturemarkt bleek een laagdrempelige gelegenheid om direct met elkaar in gesprek te komen. En dat werkt goed voor beide kanten, werkgevers én werkzoekenden. Een volgende editie van deze vacaturemarkt is daarom zeker wenselijk, vonden veel bezoekers, en dan graag met nog meer vacatures, bijvoorbeeld ook in de zorg en voor hoger opgeleiden.
HW!W gaat de markt samen met de gemeente en Netwerkgroep 45 Plus evalueren. Wij hopen dat werkgevers die er deze keer niet bij waren zien dat zij een geweldige kans gemist hebben om makkelijk in contact te komen met zeer gemotiveerde kandidaten.
HW!W gaat zich inzetten voor een tweede editie in het najaar. Werkgevers die er de volgende keer graag bij willen zijn kunnen nu al hun belangstelling kenbaar maken door een e-mail te sturen naar info@hetwerktwijchen.nl.
29 maart 2016

Succesvol solliciteren

Door Julia Arnscheidt
Annemieke HWW
De bezoekers van HetWerkt! Café kregen deze ochtend veel handvatten om de regie te houden over hun sollicitatieproces.
Want, zo maakte Annemieke van der Poel van Beautiful People Recruitment Services duidelijk, succesvol solliciteren begint ermee dat jij zelf een goed beeld hebt van je successen in het verleden. Op basis daarvan kan je een CV opstellen, werkgevers in jou interesseren, de inhoud van je sollicitatiegesprek bepalen en een positieve indruk creëren.
 
Naast inzicht in je eigen successen is het belangrijk om te weten wie jij bent en welk probleem jij voor werkgevers kunt en wilt oplossen. Kennedy zou het zo gezegd hebben: vraag niet wat je werkgever voor jou kan doen maar wat jij voor je toekomstige werkgever kunt doen! 
 
Annemieke gaat ook een workshop voor HW!W verzorgen waarvoor je je nu kunt aanmelden via info@hetwerktwijchen.nl.
 
Het volgende café is op 12 april met een presentatie van Xander van der Heijden over de verschillende soorten arbeidsbemiddeling in Nederland. Jij komt toch ook?!

Inspiratiewand Bibliotheek Wijchen

inspiratiewand bibliotheek
Onze inspiratiewand bij De Bibliotheek Wijchen. Met boeken over van alles waar werkzoekenden informatie, motivatie en inspiratie uit kunnen halen. 
Ook liggen onze flyers daar: Uw verhaal helpt! en HetWerkt!Wijchen. Daarnaast hangt de aankondiging van de vacaturemarkt op woensdag 30 maart ook aan de wand.
De Bibliotheek Wijchen bedankt voor deze mogelijkheid om ons te presenteren.

Uw verhaal helpt!

Stacks Image 329707
Stichting HetWerkt!Wijchen wil ook graag iets betekenen voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Daarom hebben wij de flyer `Uw verhaal helpt!´ ontwikkeld die in maart zal worden verspreid. Met deze flyer willen wij mensen stimuleren om hun verhaal te vertellen.
Onze twee doelen zijn: kijken wat wij voor deze mensen kunnen betekenen en de drempel naar HetWerkt!Wijchen verlagen zodat alle werkzoekenden in Wijchen elkaar makkelijk kunnen ontmoeten.
Kent u ook iemand die al lang werk zoekt? Geef hem of haar dan onze flyer of vertel over het tweewekelijkse café! De flyer is onder meer te verkrijgen in het Mozaïek, bij het HW!W Café, bij de wijkverenigingen en sociale wijkteams en bij verschillende huisartspraktijken.
2 februari 2016

Weerbaarheid gaat verder dan assertiviteit door Kees Strooker

Door Julia Arnscheidt
Kees Strooker
De ruimte stroomde al ruim voor begin van de workshop vol. Wie verwacht had om enkel moeilijke gesprekken te oefenen die kwam bedrogen uit deze workshop, want we kregen veel meer dan een assertiviteitstraining. Kees maakte overtuigend duidelijk dat je lichaamshouding en je stemgebruik bij welke ontmoeting dan ook veel meer invloed hebben dan wat je zegt.
 
We hebben niet alleen geoefend om stevig te staan, maar ook om samen te werken, en natuurlijk om ons in een moeilijk gesprek weerbaar op te stellen. Opvallend was dat het bij alles meer aankomt op je mentale kracht dan op je fysieke. Als je ergens binnenkomt en uitstraalt dat je er zin in hebt en open staat voor een nieuw avontuur zal je andere reacties krijgen dan wanneer je je klein maakt en verlegen naar een punt voor je op de grond tuurt. Dat geldt ook voor als je in het donker over straat loopt. Als je angst uitstraalt loop je meer kans op een overval dan wanneer je kracht uitstraalt. Als je tijdens een moeilijk gesprek met beide voeten op de grond rustig blijft en met je hele lichaam dezelfde boodschap uitzendt bereik je meer dan wanneer je ademhaling vlak wordt en je je mee laat slepen door je angst en andere emoties. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk maar tijdens de workshop hebben we hier een aantal mooie oefeningen voor gedaan.
 
Eigenlijk is het heel moeilijk om deze workshop goed te beschrijven. Je moet hem zelf ervaren hebben. Daarom hier meteen het goede nieuws: als er voldoende belangstellenden zijn komt Kees hem gewoon nog een keer geven! Dus, schrijf je in/meld je aan via
info@hetwerktwijchen.nl.  
26 januari 2016

Presentatie Cliƫntenraad Participatiewet Wijchen (CPW)

Door Julia Arnscheidt
CPW
De Cliëntenraad Participatiewet Wijchen (CPW) is typisch zo’n instelling waarvan je misschien weet dat hij bestaat maar niet wat hij doet. Reden voor de Stichting HetWerkt!Wijchen om de onafhankelijke voorzitter van de CPW, Richard Binnendijk, uit te nodigen voor een presentatie.
 
De CPW vertegenwoordigt sinds 2015 niet alleen mensen in de bijstand maar ook mensen met een IOAW, IOAZ en een Wajong uitkering en nieuwe WSW (Wet Sociale Werkvoorziening)-ers. Ja, er kwamen veel afkortingen langs deze ochtend wat niet voor iedere werkzoekende dagelijkse kost is.
 
Maar wat doet de CPW nou? Hoe vertegenwoordigt hij deze mensen met verschillende soorten uitkeringen?
De belangrijkste taak van de CPW is om gevraagd en ongevraagd advies uit te brengen aan het College van Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad van Wijchen.
Waarover adviseert de CPW? Denk hier bijvoorbeeld aan het minima en armoedebeleid van de gemeente. Wil het college of de raad bijvoorbeeld op toeslagen bezuinigen (‘wat zijn nou 10 euro per maand?!’) dan zet de CPW de gemeenteraadsleden aan het denken door hen eraan te herinneren dat 10 euro op 950 euro meer is dan op 3000. Met andere woorden: de CPW helpt de gemeenteraadsleden om zich beter te kunnen verplaatsen in een burger die van een uitkering moet rondkomen. Andere gebieden waarover de CPW adviseert zijn het fraudebeleid, de taaleis, schuldhulpverlening en alles wat met het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen van doen heeft.
Al met al dus wel een belangrijke club.
 
Belangrijk om te weten is trouwens nog dat de CPW niet met individuele klachten naar de gemeente kan stappen. Het gaat altijd om belangen van een hele groep. Maar dat neemt niet weg dat het belangrijk is om ook individuele klachten aan de CPW door te geven. Immers, als jij bijvoorbeeld een brief niet begrijpt of je onheus behandeld voelt, kan dat ook voor meer mensen gelden en dus wel een zaak voor de CPW worden.
 
De CPW heeft op dit moment nog geen eigen website. Bij vragen of opmerkingen kan je mailen naar
richard.binnendijk@gmail.com.       
12 januari 2016

Presentatie Bibliotheek voor werkzoekenden

Door Julia Arnscheidt
bibliotheek voor werkzoekenden
Dacht je dat de bieb een stoffige plek is waar je alleen boeken kunt lenen? Mooi niet. De bibliotheek van Wijchen heeft veel in huis en kan ook veel voor werkzoekenden betekenen, dat werd zeker duidelijk deze ochtend. 
 
De specialist van de bibliotheek voor volwassenen educatie Judith Nagtegaal was door de griep geveld maar gelukkig was teamleidster publieksteam Caroline Rossen bereid om te presentatie voor ons Café te houden.
 
Bieb van 100 talenten
Misschien wel het meest verrassend was dat de Wijchense bibliotheek als eerste bibliotheek van Nederland bezig is met het ontwikellen van het concept van 'bieb van 100 talenten' voor volwassenen. Dit concept komt uit het onderwijs en gaat ervan uit dat er niet alleen talige mensen zijn maar ook mensen die heel andere talenten en intelligenties hebben zoals bewegen, rekenen, muziek, natuur, denken, zelfreflectie en het talent om je met anderen te verbinden. Lezen en verhalen blijven belangrijk maar, in de bibliotheek van nu gaat het vooral om inspireren, creëren en participeren.
 
Bibliotheek van alle mensen

Het doel van de bibliotheek is: Het moet een plek van alle mensen in Wijchen worden.
Hoe?
De bibliotheek nodigt je uit om te vertellen waar jij behoefte aan hebt, dus wat jij wilt leren of belangrijk vindt. Carolien had dit net gezegd en de eerste vragen borrelden al naar boven: “is er ook een opfriscursus Nederlands? Praten en schrijven gaat allemaal wel goed, maar ik ben onzeker over bijvoorbeeld de d’s en de t’s.”, zei een deelneemster aan het Café. Een ander had wel oren naar een cursus Duits, weer iemand anders wilde meer debat en ontmoeting. Alle ideeën zijn genoteerd en als je dit leest en graag een ander idee wilt bespreken, kan je altijd terecht bij Judith Nagtegaal in de bibliotheek (024-6417144 of judith.nagtegaal@bibliotheek-wijchen.nl).
 
Daarnaast nodigt de bibliotheek je uit om je eigen kennis met belangstellenden uit Wijchen te delen. Weet jij bijvoorbeeld alles van wijn, ben jij iemand die heel technisch is, vind jij het leuk om een keer een lezing of een workshop te geven over iets waar jij goed in bent? De bibliotheek ontvangt je met open armen. Het verbaasde me niet dat Carolien al met de eerste aanmeldingen op zak naar huis ging van mensen die hun kennis graag willen delen. Wat komt er toch altijd veel talent naar onze café’s! 
 
Cursussen voor werkzoekenden
Speciaal voor werkzoekenden biedt de bibliotheek op dit moment een aantal cursussen aan, zoals LinkedIn voor beginners en gevorderden en cursussen online vindbaarheid en nieuwsbrieven schrijven met mailchimp voor ondernemers. Maar ook hiervoor geldt: mis jij iets, klop dan aan bij de bibliotheek en zij kijken wat zij mogelijk kunnen maken.
De bibliotheek heeft dus een aanbod dat te mooi is om te laten liggen. Ga eens langs en ervaar het zelf.

Voor iedereen de beste wensen voor 2016

Stacks Image 329712
Namens Stichting HetWerkt!Wijchen
bedanken wij u voor uw bijdrage 
aan het succes van onze activiteiten
van het afgelopen jaar en wij wensen u
veel goeds voor het nieuwe jaar toe!

Nieuwsarchief

Het nieuwsarchief van HetWerkt!Wijchen is opgesplitst per jaar. Recente berichten vindt u op Nieuws.